25 Jaar gewoon de meest bijzondere school

Een kwart eeuw Nt2 Mundium College in Roermond

 

Met een geweldige show vol zang, dans, rap, gedichten en goocheltrucs door enthousiaste leerlingen heeft Nt2 Mundium College in Roermond zijn 25-jarig bestaan gevierd. Een groots jubileum van een grootse vorm van onderwijs.

 

Door Chantal Hamers 

“Het is een hardnekkig misverstand dat je genoeg hebt aan een keukentafel, woordenboek en een plaatjesboek als je iemand Nederlands wilt leren”, merkt directeur Jean Beyers die na een kwart eeuw Nt2 het stokje overdraagt aan Hilde Kleynen. Wat begon als Nederlands als tweede taal aan Bosnische vluchtelingen, is uitgegroeid tot volwaardig onderwijs die duizenden, vooral jongeren uit bijna 130 landen een stevige basis geeft in de Nederlandse samenleving, zodat ze kunnen integreren en doorstromen naar een passende studie of werkplek. “Jouw handelen en visie heeft ervoor gezorgd dat we hier met zijn allen staan”, weet Hilde Kleynen. “Kom niet aan met passie en trots”, reageert Jean Beyers, “dit is een wereldbaan.”

Ongelooflijk mooie doelgroep

‘Werk jij nog bij die buitenlanders?’ Hoe vaak medewerkers dát niet te horen krijgen. Jean Beyers weet het als geen ander en stelde vast dat aannames en vooroordelen ten opzichte van de doelgroep van alle tijden zijn. “De meeste leerlingen zijn gewoon pubers met alle geneugten en lasten maar met de handicap dat ze een compleet nieuwe taal en cultuur moeten leren. Ik heb in die kwart eeuw gezien dat dit een ongelooflijk mooie doelgroep is: vriendelijk, beleefd en zeer gemotiveerd om te leren. Dat hoor ik ook terug van collega’s die hier werken. Het is ook bijzonder dat van de ruim 80 personen die aan school gewerkt hebben, er slechts 4 waren die elders solliciteerden en daar aan de slag gingen omdat ze een andere werkomgeving ambieerden.”

Cor Mestrom en Sanja Peters-Avramovic zijn tijdens het jubileumfeest in het zonnetje gezet omdat zij als docenten Nederlands en Engels vanaf dag één en nog steeds hier aan het werk zijn. De gepensioneerde Fons van Hoof is nu twee dagen in de week aan slag als docent bij Nt Mundium College. Hij en oud-leerlingen zeggen de school te ervaren als een warm bad.

Dé gids voor taalonderwijs

“De naam Mundium associeer je met voogdij, zorg, de wereld; dat past hier het best”, vindt bestuursvoorzitter Thieu Kikken van Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) waar Nt2 Mundium College bij hoort. “SOML staat voor persoonlijk leren en maatwerk. De doelgroep is hier zó heterogeen, van analfabeet tot hoogbegaafd. In oorlogsgebieden staan diverse bevolkingsgroepen tegenover elkaar maar hier staan ze naast elkaar. Binnen SOML zijn jullie de gids voor taalonderwijs, want hier móet je wel persoonlijke leerroutes en maatwerk bieden”, roemt hij. “Het is een belangrijke voorziening voor de 350 leerlingen en ik ben blij dat de school weer in de stad zit.”

Nederland nog mooier maken

Ook Arabiste en politica Petra Stienen draagt Nt2 Mundium College een warm hart toe en reisde van de wijk De Donderberg naar de Arabische wereld, ‘de omgekeerde weg’ die veel jonge leerlingen zijn gegaan. “Dit is het Nederland van 2017. Ik hoor dat jullie nog meer contact willen met mensen buiten school en dat gun ik jullie. En ik geloof dat jullie over 25 jaar nog steeds fantastische dingen doen die Nederland nog mooier maken.”

De gasten van het jubileum hebben over verzoek van de school geld gedoneerd aan het UAF, het University Assistance Fund. Deze oudste vluchtelingenorganisatie in Nederland helpt hoger opgeleide vluchtelingen met studiebeurzen, studie en werk. Hun diploma’s worden in Nederland vaak niet erkend. Opnieuw studeren is hun enige kans om zich verder te ontwikkelen en hun talenten te benutten. Zo kunnen zij in Nederland een nieuw bestaan opbouwen en een zinvolle bijdrage leveren aan de samenleving.

Stad met een hart

Jean Beyers heeft zijn ervaringen en de geschiedenis van de school gebundeld in een speciaal jubileumboekje. Oud-burgemeester Herman Kaiser van Roermond kreeg het eerste exemplaar. Zijn vrouw Miep heeft jarenlang lesgegeven op Nt2 Mundium College. “Op het journaal zagen we in 1992 treinen vol vluchtende Bosniërs die aankwamen in Oost-Europa en Duitsland. We wisten dat die de dag daarna in Nederland zouden aankomen. Toenmalig minister-president Lubbers heeft aan tien burgemeesters gevraagd om de agenda vrij te maken die dag. Zo werd Roermond een van de eerste gemeenten in Nederland die mensen uit voormalig Joegoslavië heeft opgevangen”, herinnert Herman Kaiser zich.

“Het heeft veel indruk op mij gemaakt hoe vele vrijwilligers in de stad mensen in nood uit den vreemde welkom hebben geheten. De gemeenteraad heeft het overgenomen met een omarmend gebaar naar mensen die een vreselijke oorlog moesten ontvluchten. Roermond is een stad met een hart. En de school is van enorme betekenis voor duizenden jonge mensen, die we onbevangen tegemoet hebben getreden. Ik geniet er nog steeds van als mensen Miep, waar ook in Nederland, dankbaar aanspreken met: ‘Wat hebben wij het goed gehad op jullie school’. We hebben samen het gevoel dat we ergens voor staan waar we zelf en het hele land profijt van hebben.”