Excursie naar RWZI Roermond

1 juli 2022
Klas M1a bezocht op 1 juli de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Roermond. De leerlingen kregen uitleg over de wijze waarop er rioolwater  gezuiverd wordt en hoe we voor veilig drinkwater zorgen. Yazan uit M1a schreef het volgende verslag:

Wij gingen met mijn klasgenoten en onze mentor naar RWZI Roermond op 1 juli. Ik heb veel dingen gezien en ook geleerd hoe het water wordt schoongemaakt. De eerste stap is plastic, papier, bladeren en alle grote dingen uit het water halen. Dan gaat het water naar de voorbezinktank.

De tweede stap is in de voorbezinktank: de rest van het vuil zakt naar de bodem van de tank. Dan stroomt het water naar de beluchtingstank.

Dan komt de derde stap  en dat is de belangrijkste stap van het zuiveringsproces. In de beluchtingstank eten de bacteriën het afvalwater en hebben zij zuurstof nodig waardoor het proces sneller gaat. Dan blijft het water 3 dagen in de beluchtingstank om schoon te geworden. Daarna stroomt het gezuiverde water naar de nabezinktank.

Bij de vierde stap wordt het gezuiverde water van het slib gescheiden. Het slib gaat naar de slibgistingstank en het gezuiverde water gaat terug naar de rivier.

Stap vijf: in het slib zit nog veel water, dus het slib wordt eerst ingedikt in tanks. Dan gaat bij de laatste stap het ingedikte slib naar de slibgistingstank en hier wordt biogas gemaakt.

Ik heb veel dingen geleerd zoals dat een persoon 130 liter water per dag gebruikt. Ook veel dingen mag je niet in het toilet doen en dit zijn:

  • Kauwgom, peuken, plastic.
  • Etensresten, zoals soep en saus.
  • Maandverband, wattenstaafjes, wattenschijfjes, servetten, tampons, condooms.
  • Medicijnen, frituurolie, motorolie, verfresten.

Dit was een heel mooie excursie en ik hoop dat wij zullen nog op excursie gaan.

Terug naar het overzicht