Leerlingen Nt2 Mundium College aan de slag voor Nederland Schoon

Docent Twan Stemkens van NT2 Mundium College in Roermond heeft zaterdag met enkele leerlingen meegedaan aan de landelijke opruimactie Nederland Schoon. De jongeren (15 tot 17 jaar) komen uit Eritrea, zijn kort geleden als alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’s) naar Nederland gekomen en hebben inmiddels een verblijfstatus.

Reclameborden, siervelgen, een plastic krat, blikjes, bekertjes, flesjes, sigarettenpakjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te vinden in de wegberm. De Afrikaanse Rstam (15), Amir (17) en Tekleweyni (16) vonden het maar vreemd dat je eerst rommel op straat gooit en daarna zelf weer opruimt. “Waarom gooi je het dan eerst weg?”

Na afloop heeft Stemkens zijn leerlingen op koffie met vlaai getrakteerd bij zijn ouders, “goed voor de integratie”. “Mede dankzij de belangeloze inzet van een paar jongens uit Eritrea is Neer weer wat schoner geworden!”

Twan Stemkens is lid van Imkervereniging Roer- en Leudal en doet jaarijks mee aan Nederland Schoon. Meestal met kinderen uit de buurt, maar nu besloot hij leerlingen te vragen. “Ik vind het een mooi gebaar dat deze jongens zich al zo betrokken bij Nederland voelen dat ze een bijdrage willen leveren aan Nederland Schoon. Het is belangrijk dat zij en ook andere kinderen leren dat het niet normaal is om afval op straat te gooien. Educatie is net zo belangrijk als het opruimen zelf”, vindt Stemkens.

De gemeente Leudal subsidieert verenigingen die meedoen aan de actie en stelt grijpers, afvalzakken, hesjes en handschoenen ter beschikking. “We gaan langs de sportvelden en de Maasboulevard in Neer. Want het is leuk dat je daar gezellig op een bankje kunt zitten, maar nog fijner als het opgeruimd is.”